Sommarintervjun: Magnus Damstedt, KIA-index regelgrupp

Magnus Damstedt DNKIA-index är uppbackat av några av landets vassaste digitala publicister, mediebyrårepresentanter och annonsörer. Dessa utgör KIA-index regelgrupp och hjälper till att driva utvecklingen framåt.

Magnus Damstedt spenderade några år utomlands i slutet av 80-talet och i början av 90-talet. Efter att ha återvänt till Sverige har han arbetat med undersökningar i alla dess former kring reklam, kommunikation och media – både på producent- och mediesidan samt på mediebyrå. I dag arbetar han med analys på Dagens Nyheter.

När föddes ditt intresse för digitalt och mätningar?
– När den huvudsakliga utvecklingen av såväl medier som mätningarna kring dem flyttade över till den digitala världen.

Vilka är dina främsta styrkor?
– En lagom dos skepticism till alla ”mirakelkurer” inom medie- och annonsvärlden, och en hyfsad uppfattning om hur mediekanal, dess publik och hur den som konsumerar mediekanalen påverkar annonseffekter.

Vad är ditt främsta råd till en marknadschef som vill investera i digitalt?
– Utgå inte ifrån huruvida du ska investera digitalt eller inte, utan vad du vill uppnå med investeringen eller kommunikationen. ”Digitalt är i stort en spegling av den analoga världen”, alltså en myriad av olika kanaler med olika egenskaper. Välj kanal utifrån vad du vill uppnå oavsett om den är digital eller analog.

Vad fick dig att gå med i KIA-index regelgrupp?
– Möjligheten att få insyn i de digitala mätningarna och att lära från andra som kan så otroligt mycket mer än jag själv.

Om du tittar i kristallkulan, var tror du att du är om tio år?
– Ledig, haha.

Vilken är din bästa sommarlåt?
– ”Summer in the city” med The Lovin´ Spoonful.

Om KIA-index regelgrupp

Regelgruppen består av både publicister, annonsörer och mediebyrårepresentanter, där man kontinuerligt träffas i syfte att bidra till utvecklingen av KIA-index. Regelgruppens uppgift är att uppdatera regler för KIA-indexmätningen samt bedöma och regelsätta nya tjänster under utveckling.
Nyfiken på vilka fler som ingår? Du hittar dem här