I fokus: Adblockers

ADB bild

En adblocker är ett program som blockerar reklam i webbläsare på desktop och i mobilen. Uppskattningsvis finns i dag närmare 200 miljoner aktiva användare av adblockers, vilket påverkar hela den digitala världen. 

För att förstå fenomenet adblockers behöver en ta hänsyn till den reklamtrötthet som råder bland konsumenter och de ökade investeringarna i digitalt från annonsörer som behöver nå målgrupper som inte längre vistas i de traditionella medierna – investeringar som är hett eftertraktade av samma medier, som i sin tur behöver finansiera nya digitala affärsmodeller.

I det nya digitala landskapet, där konsumentens oändliga valmöjligheter ofta lyfts fram som en självklarhet, ger adblockers möjligheten för konsumenten att välja bort det som i de flesta fall är den huvudsakliga intäktskällan för de besökta sajterna. Valfrihetsaspekten blir dock paradoxal då konsumenternas valmöjligheter kommer att minska då fler sajter får svårare att finansiera sin verksamhet när adblockers bidrar till minskade intäkter.

Vi på KIA-index har samlat läsning och rapporter för dig om vill veta mer om adblockers, såsom En snabbguide till adblockers. Har du frågor eller vill tipsa oss om information eller studier i ämnet, tveka inte att kontakta oss.

avgransare_-_stycke

Rapporter

PageFair och Adobe: The 2015 Ad Block Report
Internetstiftelsen i Sverige, IIS: Svenskarna och internet 2014

avgransare_-_stycke

Artiklar om adblockers

KIA-index: En snabbguide till adblockers
Adage: Axel Springer Tells Bild Readers to Turn Off Ad Blockers or Pay
Adweek: Mobile Ad Blockers Have Already Become the App Store’s Top Downloads
Journalisten.se: Helin kan stänga av adblocker-användare
Vox.com: The ad blocking controversy, explained
Marketingland.com: New Ad Blocker “Peace” Tops iTunes Paid Apps Chart Within Hours
The Verge: Welcome to hell: Apple vs. Google vs. Facebook and the slow death of the web
Thedrum.com: The threat to advertisers from Adblock Plus, mobile operators and Apple
KIA-index: Adblock Plus vinner en andra rättegångsseger i Tyskland
KIA-index: Adblock Plus frias i tysk domstol
KIA-index: Mobiloperatörerna vill blockera Googles reklam
Adweek: Adblock Plus Develops First Mobile Ad Blocker for iPhones
KIA-index: Adblockers och dopad trafik – en sammanfattning från KIA-index seminarium