Det här är KIA-index

Bild startsida 2

KIA-index är den officiella mätvalutan för svenska webbplatser, vilket i korthet betyder att KIA-index sätter regler, kontrollerar mätningar på webbplatser och de mätverktyg som gör dessa mätningar, samt publicerar mättal för svenska webbplatser på veckobasis.

Om du vill att din webbplats ska få en officiell mätning av sin trafik och försäkra dig om att få en plats i Sveriges kommersiella internetuniversum så bör du vara med i KIA-index. Statistiken används bland annat av annonsörer, mediebyråer, publicister och media. Läs mer om hur du går med i KIA-index.

I listan kan du se följande KPI:er:

  • Antalet unika webbläsare (baserat på cookies)
  • Besök
  • Sidvisningar

Utifrån dessa tre grundvariabler räknas sidvisningar per besök, besök per unik webbläsare samt förändringar från föregående vecka ut.

avgransare_-_stycke

KIA-index treenighet

KIA-index kan sägas vara en ”helig treenighet”, då för att för att det ska fungera behövs tre parter där alla har avtal med varandra:

Webbplatsen som köper upp ett av KIA-index godkänt mätverktyg och tillsammans med mätleverantören taggar sin webbplats.

Mätleverantören som säljer och supportar sitt av KIA-index godkända mätverktyg och som levererar data för webbplatsen till KIA-index.

KIA-index, som tar emot data, kontrollerar och publicerar det. Det vill säga agerar kontrollerande instans samt upprätthåller och uppdaterar regelverket som de olika parterna ska följa.

Detta innebär i korthet att KIA-index inte utför mätningen rent tekniskt och inte heller är delaktig i uppsättningen (taggningen) av mätningen på respektive webbplats.

avgransare_-_stycke

Branschgemensam annonsörägd valuta

TU SVA SMKIA-index ägs och drivs av Sveriges Annonsörer, världens största annonsörorganisation och marknadschefens bästa vän. Läs mer om Sveriges Annonsörer på annons.se.

Bakom valutan står också Sveriges Mediebyråer och Tidningsutgivarna, TU.

Det som gör KIA-index unikt och populärt bland annonsörer och annonsörsföreningar världen över är:

1. KIA-index är annonsörsägd.

2. KIA-index är öppen för fler än en mätleverantör, i dagsläget är åtta stycken godkända efter rigorösa jämförelseprocesser. Du hittar dem här.

3. KIA-index är öppen för alla webbplatser som följer reglerna och betala avgift, vilket gör KIA-index till den förmodat största internetvalutan i världen

Utöver trafiksiffror publicerar KIA-index nyheter som rör digitala mätningar samt intervjuer med intressanta profiler. Du hittar nyhetsflödet här.

GDPR villkor för KIA-index